SO natural "Duurzaamheid zit in ons DNA"

Het familiebedrijf SO natural is de grootste teler van Phalaenopsis potorchideeën ter wereld.
Per jaar worden 14 miljoen van deze mooie planten geteeld.  Als marktleider hebben wij duurzaamheid vanzelfsprekend hoog in het vaandel staan. Zoals de bedrijfsnaam al zegt, zit duurzaamheid in het DNA van SO natural. Wij hechten een groot belang aan een zorgvuldige omgang met milieu, mensen en onze planeet.
 
Wat komt er allemaal bij komt kijken voordat onze orchidee bij u thuis staat?
Het duurt circa 2,5 jaar voordat een orchidee onze kwekerij verlaat en gereed is voor de verkoop.
Het telen neemt dus veel tijd en zorg in beslag. Het proces is dan ook langer dan vaak wordt gedacht.
Elke orchidee begint zijn lange reis als weefselkweek. Dat is een klein stukje dat wordt afgesneden van een bloemtak. Hiervan worden meerdere kleine plantjes opgekweekt in een lab.
Wanneer het plantje ongeveer een half jaar oud en circa 5 cm groot is, gaat het van het lab naar één van onze kwekerijen en wordt dan voor het eerst in de grond gezet.
In onze kwekerij duurt het afkweken dan nog zo’n 2 jaar. Tijdens deze lange kweekperiode kan er onderweg van alles gebeuren met de plant. Het telen van een Phaelenopsis orchidee luistert heel nauw als het gaat om de hoeveelheid water die de plant krijgt; de juiste temperatuur; de hoeveelheid licht, etc.
Het telen van de orchidee Phalaenopsis is  topsport, zeker wanneer het streven is om zo duurzaam mogelijk te telen en daarbij een uitstekende en consistente kwaliteit van planten aan te kunnen bieden.
 
Zo duurzaam mogelijk telen
Het is de kunst om een plant tijdens het lange proces in de kwekerij zo gezond mogelijk te houden. En dan ook nog zonder het gebruik van niet-natuurlijke middelen. Onderweg kan een plant ziektes oplopen of kunnen er in de teelt plagen van insecten ongewenste problemen veroorzaken. Vroeger was het gebruikelijk om voor de bescherming van de planten zo nu en dan toegestane chemische middelen in te zetten om ziektes en plagen effectief te bestrijden. Dat is niet meer van deze tijd.            Niet vanwege de huidige regelgeving, maar vanuit onze eigen overtuiging hebben wij altijd zo min mogelijk chemische middelen ingezet. Hoewel we altijd al overwegend biologisch teelden, hebben wij daar het afgelopen jaar nog een flinke schep bovenop gedaan en ook de geoorloofde chemische middelen tot een absoluut minimum gereduceerd. Met trots kunnen we nu zeggen dat wij onze planten voor 97% biologisch telen. En ons streven is om de 100% zo dicht mogelijk te benaderen.
Wij hebben als  één van de eerste Phalaenopsis telers de ProductProof status bij MPS verworven.         Dit betekent dat wij  elk middel dat wij in de teelt gebruiken direct registreren. Op deze manier geven wij de keurende instanties, die regelmatig een controle uitvoeren in onze kwekerij, een optimale inkijk en transparantie in wat we daadwerkelijk aan gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Deze controle gebeurt middels onafhankelijke bladmonsters.
Op dit moment zijn wij koploper in de duurzame teelt van de Phalaenopsis orchideeën.
Naast de ProductProof status beschikt SO natural over alle te behalen MPS certificaten. Klik hier en vul ons MPS nummer 601931 in voor meer informatie op de website van MPS.

Voor ons gaat het bij duurzaamheid over meer dan alleen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Duurzaamheid gaat voor ons ook over hoe wij met ons personeel omgaan en dat wij het milieu buiten de kas zo min mogelijk belasten. Zo vangen wij regenwater op en gebruiken dit samen met al het water  in ons bedrijf. Ook leveren wij elektriciteit aan meer dan 7000 huishoudens in onze omgeving. Daarnaast sponsoren wij bijvoorbeeld ook meerdere goede doelen.
SO natural is hierdoor niet alleen een zeer vooruitstrevend bedrijf op het gebied van duurzaamheid, maar ook een bedrijf dat in brede zin maatschappelijk verantwoord onderneemt. 

Wat betekent het voor een teler om duurzaam te telen?
André: “Ik teel al 10 jaar orchideeën en ik ben nu nog intensiever met de planten bezig dan aan het begin. Door duurzaam te telen kun je niet meer ‘aan de noodrem trekken’  om ziektes en plagen chemisch te bestrijden wanneer er een probleem opduikt. Je moet voortdurend alert zijn. Je kunt het je niet veroorloven om een plaag te moeten bestrijden. Je moet de plaag zien te voorkomen. Biologisch telen is continu vooruitkijken, preventieve maatregelen nemen en zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Je moet je echt heel grondig in zaken verdiepen, want de benodigde kennis is nieuw”.

André licht dit toe aan de hand van de grote hoeveelheid nieuwe beestjes die worden uitgezet in de kassen. “Dit zijn de natuurlijke vijanden van de insecten die voor problemen in de kas zorgen.
Gekscherend zeggen we wel eens dat we tegenwoordig als teler een dierentuin runnen. Net zoals in de natuur gaat het erom dat we daarbij een goed biologisch evenwicht proberen te creëren en te behouden. Vaak zijn het minuscule beestjes die we hiervoor gebruiken. Bijvoorbeeld een roofmijt. Maar ook een  kleine soort spin is onze grote vriend in de tuin. Deze ruimt wormen van ongewenste insecten voor ons op.  Wees echter niet bang, want voor we onze planten inpakken, zorgen we ervoor dat deze niet met de planten meegaan, maar bij ons blijven. Dit levert soms wel interessante discussies op met onze klanten. Die willen dat we zo biologisch mogelijk telen, maar een spinnenwebje op een plant is uit den boze. Daarom krijgen onze planten voordat deze opgehaald worden een poetsbeurt. Maar elk spinnenragje uitsluiten kunnen we niet. Zo weet u in ieder geval dat als u toch een klein ragje ziet, dit een teken is van een duurzaam geteelde plant. Vroeger werden spinnen namelijk chemisch gedood en dat is het laatste wat we willen”.
 
Verzorgingstips van de teler zelf
“Duurzaam of biologisch telen is een intensief en ook nogal kostbaar proces, maar zeker de moeite waard. Wij doen er alles aan om u een zo natuurlijk mogelijk en kwalitatief goed, houdbaar product aan te bieden, zodat u er thuis lang en zeker 3 maanden van kunt genieten. Een goede verzorging van de orchidee is daarbij natuurlijk ook belangrijk. Eigenlijk is het een hele gemakkelijke plant. Zet de plant op een goede vaste en zonnige plek, niet  in de felle zon, maar ook niet te donker. Als je daarnaast de vuistregel ‘beter te droog dan te nat’ toepast, dan komt het helemaal goed.    Er zit dus heel veel toewijding, liefde en aandacht in onze planten van mij en mijn collega’s. Mensen blij maken met een mooi product, daar doen wij het voor!”.